Logo Wijnen Vanassche
vorige Terug naar overzicht Volgende

Tenute Ugolini

Tenute Ugolini - Valpolicella - Italïe

Goede wijn is afkomstig van gezonde druiven, die worden gekweekt en geplukt in een even gezonde omgeving. Sinds het begin heb ik altijd maximale aandacht besteed aan de harmonie tussen landbouw, de natuur en het landschap. Dit is iets wat niet toevallig gebeurt, maar door een lang studieproces van de omgeving. Een grondige analyse van de bodem bracht me ertoe om onderstokken met taproots (penwortel, vertikale wortel)  te kiezen, zodat de stokken de mineralen in de bodem kunnen vinden, overwegend compacte mergel voor de juiste balans van water en voeding. Om de wortels te helpen dieper naar beneden te gaan, wordt een oude procedure genaamd 'Sovescio' gebruikt.  Wanneer in het voorjaar de grassen tussen de wijngaarden bloeien, worden ze gemaaid en begraven om natuurlijke organische meststof aan de wijnstokken te verschaffen. Dit heeft een evenwichtige omgeving gecreëerd in de wijngaard, en door het elimineren van alle chemicaliën zijn zelfs bepaalde soorten vogels terug. De enige gewasbeschermingsproducten die worden gebruikt zijn oude recepten op basis van kaliumzouten, afkooksels van kruiden, propolis vermengd met koper- en zwavelzouten, knoflookinfusies. Dit is de reden waarom vandaag de dag het zo leuk is om te wandelen tussen de wijngaarden. Het beperkt wieden van de grassen zorgt voor ​​de terugkeer van veel nuttige insecten en vogels. Het beschermen en verbeteren van de biodiversiteit is niet alleen goed voor het milieu: het is ook goed voor de druiven en dus voor de wijn, omdat de omgeving waarin een wijn wordt geboren, het een precieze persoonlijkheid geeft.

Giambatista Ugolini