Logo Wijnen Vanassche

Roland Garros

Wijnen Vanassche heeft wat met vliegen.
Op de plek waar ooit de legendarische Franse piloot Roland Garros
een noodlanding maakte, bouwen Ward en Greet nu hun levenswerk op.

 

In Lendelede viel de Franse vliegkampioen Roland Garros tijdens de eerste WO, een militaire trein aan, komende van Ingelmunster. Vanuit zijn Morane Saulnier Parasol L wierp hij bommen die terechtkwamen in de zijbermen en grote kraters sloegen. Duits afweergeschut kwam in actie en beschoot het vliegtuig terwijl Garros zijn machine terug omhoog trok.

Een kogel trof de brandstoftoevoer waardoor de piloot noodgedwongen moest landen.
Garros vond een geschikte landingsplaats op een stuk weiland tussen de hoeve van Sylveer Maelfait en de Muizelmolen te Hulste (hoek Hazenstraat-Wantestraat te Harelbeke). Mede omwille van het feit dat zijn propeller uitgerust was met metalen wiggen die de mitrailleurkogels die niet door de draaicirkel passeerden, wegketsten, poogde hij samen met een aantal omwonenden zijn vliegtuig in brand te steken waarna hij zich verborg. Het was de Landsturm Feldwebelleutnant Schlensted en enkele Württemberger cavaleristen die de Franse aas in een gracht zagen liggen. Eén dragonder trok zijn zwaard, een andere richtte zijn geweer op de man, die rechtstond, met de handen in de zakken. De piloot werd gesommeerd zijn handen boven zijn hoofd te steken, waarna ze hem bij de polsen namen en afvoerden.

Hij werd meegenomen naar Lendelede en ondervraagd. Garros' vliegtuig met gepantserde propeller werd in beslag genomen en afgevoerd naar Duitsland, waarbij zijn ontwerp gebruikt en verbeterd werd door Anthony Fokker. Met het synchronisatiesysteem dat hij ontwierp (onderbreking van de mitrailleur op het moment dat een propellerblad voor de loop was), konden Duitse piloten een overwicht behalen tegenover hun tegenstander.

In februari 1918 ontsnapte Garros uit Duitse gevangenschap en nam hij weer dienst bij de Franse luchtmacht. In oktober 1918 werd hij weer geraakt. Hij stortte te pletter en stierf in Saint-Morel in de Franse Ardennen. Hij ligt begraven te Vouzier.

Garros was de eerste piloot die de Middellandse Zee bedwong, door op 23 september 1913 van het Franse Frejus naar het Tunesische Bizerte te vliegen.

Het graf van Garros is te vinden in Vouziers op de algemene begraafplaats.

Om hem te eren werd het nieuw Franse tennisstadion in 1927 naar hem genoemd en zo kennen we nog steeds het Grand Slam tornooi “Roland Garros”

DOWNLOAD HIER DE ROLAND *GARROS WANDELING!

*Stevige wandeling 9 km over verharde plattelandswegen.