Logo Wijnen Vanassche

Valpolicella, de regio van heerlijke Amarone, Ripasso en Recioto

Waar komt Valpolicella wijn vandaan?

Wie reeds een vakantie doorbracht aan het Italiaanse Gardameer, proefde er ongetwijfeld al eens een Valpolicella wijn. Want ten oosten van dit prachtige meer, bevindt zich de Valpolicella regio, die zo'n 40 kilometer groot is. Men produceert er 4 verschillende soorten wijn. In volgorde van licht naar zwaar zijn dit: Valpolicella, Superiore, Amarone en Recioto.  De verkoelende wind vanaf het Gardameer speelt een belangrijke rol. Deze zorgt voor een langzame rijping met verfijnde aroma's als resultaat. In deze streek worden meer en meer industriële wijnen gemaakt, maar er zijn nog steeds enkele pareltjes te vinden, zoals de wijnen van Tenute Ugolini. 

Met welke druiven wordt een Valpolicella gemaakt? 

Corvina Veronese, rondinella en molinara zijn de druiven waarmee Valpolicella's worden gemaakt. Minimaal 85% van de wijn moet uit deze druiven bestaan. Eventueel kan de wijn worden aangevuld met de druiven rossignola, negrara, trentina, barbera of sangiovese. Deze secundaire druivensoorten mogen maximaal 15% van de wijn uitmaken.

Kleur, geur en smaak

Een Valpolicella wijn is lichtrood van kleur, en neigt bij het ouder worden naar naar intens granaatrood. Hij heeft een frisse, fruitige en soms wat kruidige neus. Qua smaak is een Valpolicella droog, fluweelzacht, fruitig, en licht kruidig. De corvinadruif bezorgt Valpolicella een licht bittere kersensmaak. 

Soorten Valpolicella

Valpolicella Classico  

De Valpolicella Classico is een lichtrode, niet al te zware wijn met een licht bittere kersensmaak. 

Valpolicella Superiore

Valpolicella Superiore heeft een iets hoger alcoholgehalte omdat hij vaak versterkt wordt met een tweede gisting of gewoon met een scheutje Amarone wijn. 

Valpolicella Amarone

Amarone wijnen bevatten veel meer fruit dan de gewone Valpolicalle wijnen. In de afdronk doen ze denken aan bittere chocolade. Het oxidatieve karakter van deze wijnen zal de liefhebbers van schone, heldere smaken minder aanspreken, maar over de kwaliteit van de Amarone valt niet te twisten. De wijn is ideaal om te laten rijpen.

Valpolicella Recioto

Recioto is een variant van de Amarone wijn, maar is zoeter waardoor hij op port lijkt. 

Valpolicella Ripasso

Valpolicella Ripasso is een soort "tussenwijn" die wordt gemaakt van de schillen van de druiven die voor Amarone of Recioto worden gebruikt.