Logo Wijnen Vanassche

Puglia - De betoverende wijnstreek en de robuste Primitivo druif.

Puglia, gelegen in het zuiden van Italië, is een regio die bekend staat om zijn prachtige landschappen, rijke geschiedenis en heerlijke keuken. De wijnbouw in Puglia heeft in de afgelopen decennia aan populariteit gewonnen, en de regio produceert een breed scala aan wijnen. Een van de meest opmerkelijke druivenrassen die in Puglia worden verbouwd, is de Primitivo.

Hier zijn enkele kenmerken van de Puglia-wijnstreek en de Primitivo-druif:

1. Puglia als wijnstreek:

Puglia bevindt zich in de "hak" van de Italiaanse laars. Het klimaat is overwegend mediterraan, met warme zomers en milde winters. De bodem varieert van klei tot kalksteen en zand, wat gunstig is voor de teelt van verschillende druivenrassen. Puglia staat bekend om zijn uitgestrekte wijngaarden en de productie van zowel rode als witte wijnen. Enkele andere bekende druivenrassen die hier worden verbouwd, zijn Negroamaro, Aglianico, Malvasia Nera, Fiano en Verdeca.

2. Primitivo-druif:

De Primitivo-druif vindt zijn oorsprong in Puglia, en meer specifiek in de omgeving van Manduria. Het is genetisch identiek aan de Zinfandel-druif, die populair is in Californië, wat wijst op een gemeenschappelijke voorouder.  Primitivo staat bekend om zijn diepe, donkere kleur en rijpe fruitaroma's. De wijnen van Primitivo zijn vaak vol, krachtig en hebben tonen van zwarte bessen, pruimen, kruiden en soms zelfs een vleugje zoetheid.  Naast droge rode wijnen worden er in Puglia ook zoete wijnen gemaakt van de Primitivo-druif, zoals de beroemde Primitivo di Manduria Dolce Naturale. Primitivo-wijnen gaan goed samen met stevige gerechten, zoals gegrild vlees, stoofschotels en pittige kazen.

3. Primitivo di Manduria:

Primitivo di Manduria is een DOC (Denominazione di Origine Controllata) in Puglia en staat bekend om zijn hoogwaardige Primitivo-wijnen. De wijngaarden in dit gebied profiteren van de gunstige klimatologische omstandigheden en bodemsamenstelling.  Binnen de Primitivo di Manduria DOC zijn er verschillende kwaliteitsniveaus, waaronder de "Riserva" die een langere rijping vereist en vaak complexere wijnen oplevert.  Het proeven van een Primitivo-wijn uit Puglia biedt een inkijkje in de rijke traditie en het vakmanschap van de wijnbouwers in deze prachtige Italiaanse regio.